Sanallaştırmanın web siteniz ya da işiniz için uygun olup olmadığına karar vermeye çalışıyorsanız işletmenizin veya sitenizin boyutu ne olursa olsun, sanal bir altyapının hayatınıza hem kolaylık hem de istikrar ekleyeceğini, sanal sunucuların daha kolay yönetim ve üstün kullanıcı deneyimi anlamına geldiğini bilmelisiniz.
Güvenlik, maliyet, ölçeklenebilirlik, geliştirme gibi avantajları nedeniyle her ölçekteki işletmenin ilgisini çekmeye devam eden sanal makineler (VM), kendi işletim sistemi ve uygulamalarıyla, fiziksel bir sunucu üzerinde ancak sunucudan bağımsız olarak çalışırlar. Sanal makinedeki veriler çökse de sunucu üzerindeki diğer VM’ler bundan etkilemez. Bu nedenle şüpheli bir uygulama çalıştırmanız gereken durumlar için avantajlıdırlar.
Sanallaştırmanın en büyük yararı, fiziksel sunuculara göre daha az donanım, daha az ön maliyet gerektirmesi, enerji, bakım, yinelenen yükseltme giderlerini sınırlandırması ve kurumsal düzeyde teknolojiyi uygun maliyetli hale getirmesidir.
Geçmişte, altyapı ölçeklendirme, büyük ve pahalı ekipmanlar satın almak anlamına geliyor olsa da günümüzde sanallaştırma ile BT altyapınızın işinizle birlikte büyümesi son derece kolaydır.
Farklı yazılım seçeneklerini ve uygulamalarını keşfetmekte özgür olmanızı sağlayan sanal altyapılar, sadece fiziksel kaynakların artan verimliliği konusuna vurgu yapmaz; teknolojideki gelişmelerle başa çıkmanız noktasında da işinizi kolaylaştırır.
Sanallaştırma, en zahmetli olağanüstü durum kurtarma görevlerinde bile en basit şeklde yönetilebilen bir çözüm olarak düşünülmelidir. Sanal bir altyapı, bir felaket durumunda bilgilerin anında yedeklenmesine olanak tanır. Bu, veri kaybı riskini azaltmanız, kritik bir sistem arızasında daha az iş gücü ve maliyetle yol almanız demektir.
VPS ve VDS
Sanal sunucu türlerinden VPS; kullanıcıların, barındırma ortamında değişiklik yapabileceği ve uygulamaları bağımsız olarak yükleyebilecekleri root erişimini sağlayarak, özelleştirmeleri mümkün kılar. Diğer sanal sunucu türü olan VDS için de bu geçerlidir. Ancak VDS, daha üstün performans ve güvenlik özelliklerine sahiptir. Çünkü her bir VDS; disk alanı, CPU, bellek, işletim sistemi ve bant genişliği gibi önceden tanımlanmış sabit kaynaklar sunar ve bunlar PAYLAŞIMSIZDIR. Bu VDS’i, vps’ten daha pahalı bir seçenek haline getirse de vds, tek başına bir fiziksel sunucu kiralamaya benzeyen güçlü özellikleri nedeniyle e-ticaret sitelerinden özel bilgi işlem gücü gerektiren veritabanlarına, oyun sunucularından yüksek trafiğe sahip uygulamalara kadar çok çeşitli ihtiyaçlara cevap verebilmektedir.
Sonuç
Sağladıkları esneklik ve güvenlik nedeniyle bazı şirketler için sanal makinelerin dikkate alınması gereken bir çözüm olduğu aşikârdır. VPS ve VDS, fiziksel sunucularda ihtiyaç duyulan yatırım maliyetini düşürmesi nedeniyle uzun vadede faydalı bir maliyet etkisine sahiptir. Bu nedenle bir yandan tasarruf ederken diğer taraftan en iyi performansı elde etmek için ihtiyaçlarınıza uyacak şekilde özelleştirilmiş sunucu kiralama çözümlerini incelemenizi öneririz.